Primeur: Eneco zet drones in voor controles van zonne-installaties

Warmtecamera meet welke panelen niet meer optimaal renderen

Eneco, de grootste zonne-energieproducent van België, doet voortaan een beroep op drones om de werking van haar zonne-installaties te controleren. Hiermee is Eneco de eerste energieleverancier in België die daarop inzet. Dit kadert in de volle verandering van de energiemarkt, waarbij Eneco ook het belang van nieuwe innovatie wil onderstrepen. Eneco werkt hiervoor samen met de gespecialiseerde firma DroneGrid. Via de controles verhoogt Eneco het rendement en de levensduur van haar 260.000 panelen.

                                                                          ***

De drones van DroneGrid controleren systematisch de locaties waar de zonnepanelen van Eneco liggen. De toestellen voeren een vooraf uitgestippelde vlucht uit boven de installatie en analyseren de toestand met gesofisticeerde camera’s, sensoren en zelfs een warmtecamera. Uit de resultaten kunnen de beheerders van de panelen perfect afleiden waar de zonnecellen hun rendement beginnen te verliezen en zo op tijd ingrijpen.

“We controleren al onze panelen minimaal één keer per jaar. Tot nu toe moesten we inspecteurs op het dak sturen en hen paneel per paneel een warmtefoto laten maken. Dat was erg tijdrovend en voor de veiligheid niet altijd mogelijk. Dankzij de drones zijn de beelden veel gemakkelijker te analyseren en veel beter te vergelijken: in plaats van twee dagen manuele inspectie volstaat een vlucht van één uur om alle informatie te hebben.”
Iwein Goigne, General Manager Eneco Solar

De drone zal gebruikt worden voor de analyses bij de 260.000 panelen die in beheer zijn van Eneco. Die liggen op daken van bedrijven, sportcentra en scholen in het hele land, goed voor een oppervlakte van 60 voetbalvelden. Zij wekken stroom op voor in totaal 15.000 gezinnen.

“Door al in een vroeg stadium afwijkingen vast te stellen, kunnen we problemen voorkomen. De meeste zonnesystemen zijn nu tussen de 5 en de 10 jaar oud en de afwijkingen worden groter naarmate de leeftijd vordert. Door in te grijpen, verhogen we hun rendement.”
Iwein Goigne

DroneGrid is een Leuvense start-up die ook controles uitvoert voor bijvoorbeeld infrastructuur.

“Door de geautomatiseerde drone-vluchten te combineren met de automatische detectie van afwijkingen, krijgen bedrijven meer en betere resultaten op kortere tijd. Bij zonnepanelen kan dat zelfs tot op celniveau in plaats van op paneelniveau. De software geeft zelfs informatie over de beste manier om een probleem op te lossen.”
Vishal Punamiya, CEO van DroneGrid

Eneco heeft een contract aangegaan van minstens drie jaar met DroneGrid. Door drones in te zetten, toont het bedrijf aan dat het in een veranderende energiemarkt volop kiest voor innovatie, samen met zijn industriële klanten.

“Eneco evolueert met deze innovatie naar een echte energieregisseur.  Mensen plaatsen zonnepanelen, batterijen, kiezen voor elektrische wagens, … en ze verwachten dat iemand ervoor zorgt dat dat allemaal goed en slim samen functioneert. Maar vooral dat ze op termijn geld uitsparen door in hernieuwbare energie te investeren."
Christophe Degrez, CEO van Eneco België

Contacteer ons
Mark Van Hamme Eneco België
Mark Van Hamme Eneco België
Over Eneco

Eneco België is een duurzame energie-onderneming die zich richt op de productie en de levering van gas en elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Eneco is een toonaangevende speler in de levering en productie van hernieuwbare energie en een van de grootste spelers in de windsector met meer dan 1.000 MW hernieuwbare productiecapaciteit in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Eneco is reeds sinds 2011 actief op de Belgische consumentenmarkt en heeft de ambitie om 100% duurzame energie te leveren die opgewekt is op Belgische bodem via 96 windturbines en nu al 260.000 zonnepanelen. Het bedrijf bouwt ook Norther, het grootste windpark voor de Belgische kust. In totaal levert Eneco België al groene stroom en gas aan meer dan 1,1 miljoen residentiële aansluitingen en 55.000 zakelijke aansluitingen. Eneco biedt grote en betrouwbare investeringsopportuniteiten voor burgers en voor de lokale gemeenschap dankzij diverse investeringsprogramma’s dat het heeft lopen. Dit gaat van crowdfunding, obligaties en directe participatie via coöperatieven. Eneco zet in op een Nieuwe – volledig duurzame – Wereld en gaat daarbij verder dan het opwekken en verdelen van duurzame stroom. Het bedrijf zet ook in op energie-efficiëntie via isolatieprojecten, zonnepanelen, energie-opslag, elektrische laadpalen en andere innovatieve producten en diensten. Eneco België werkt met meer dan 340 medewerkers en is gevestigd in Mechelen, Gent en Waver.

Meer info op www.eneco.be

Eneco
Battelsesteenweg 455i
2800 Mechelen