Eneco betreedt Duitse markt

Energieleverancier neemt belang van 50% in Lichtblick

Eneco wordt actief op de Duitse markt. Het neemt een belang van 50% in het Duitse duurzame energiebedrijf LichtBlick. LichtBlick is het grootste onafhankelijke energie- en IT-bedrijf in Duitsland, dat duurzame energie levert aan meer dan 645.000 klanten.

Gedeelde visie en waarden

Het partnerschap tussen beide bedrijven komt er als gevolg van de strategische en culturele overeenkomsten tussen de twee bedrijven. Eneco zet in België, Nederland en de UK al volop in op duurzame energie en decentrale productie, Lichtblick doet hetzelfde in Duitsland. Beide bedrijven zien hun rol verschuiven van energieleverancier naar die van energieregisseur, waarbij de klant steeds meer het heft in handen neemt en daarbij gebruik maakt van de innovaties.

Partners voor digitale innovatie en leiderschap in duurzame energie

De gezamenlijke ambitie is een groei te realiseren in Duitsland, België, Nederland en andere landen in Europa. Het nieuwe partnerschap versterkt hun slagkracht in de Europese energiemarkt door aanzienlijke investeringsmogelijkheden, gecombineerde ervaringen in de belangrijkste energiemarkten en een groot klantenbestand.

Kansen grijpen

Naast het bereiken van synergie, gaat deze samenwerking vooral over het identificeren en benutten van kansen. Beide bedrijven ontwikkelen producten en diensten die slimme energie-oplossingen voor consumenten en bedrijven bieden en brengen deze ook op de markt.

LichtBlick heeft het IT-platform SchwarmDirigent ontwikkeld, de toonaangevende digitale technologie voor intelligente energie, die gedistribueerde energiebronnen aansluit, zoals gecombineerde warmtekrachtcentrales, elektrische auto's, warmtepompen of zonne-energie en opslag op de energiemarkt. Een andere mogelijkheid is het verder opschalen van diensten van LichtBlick, zoals het beheer en de optimalisatie van gecombineerde warmtecentrales (WKK) op een Europees niveau. Verdere gebieden voor samenwerking zijn de gezamenlijke ontwikkeling van zonne-energie en opslag van producten, diensten en de slimme elektrische oplaadpunten van duurzame energie. Daarnaast zullen we samenwerken om slimme energie-oplossingen te ontwikkelen, gebaseerd op SchwarmDirigent, waardoor mensen die hun eigen energie opwekken duurzame energie kunnen delen.

Effect op de organisaties

Het doel van de samenwerking is om de krachten te bundelen en nauw samen te werken om zakelijke kansen te grijpen in Europa. De samenwerking heeft geen invloed op de organisaties zelf zoals het management, de bedrijfsonderdelen of merken van de bedrijven. Eneco neemt deel in de Raad van Bestuur van LichtBlick.

Over LichtBlick

LichtBlick SE is een energie- en IT-bedrijf. Onze missie is om schone energie te leveren - altijd, overal en voor iedereen. LichtBlick werd opgericht in 1998. LichtBlick is het grootste onafhankelijke duurzame energiebedrijf in Duitsland. Wij leveren aan meer dan 645.000 consumenten en zakelijke klanten gecertificeerde duurzame energie. In antwoord op het toenemende gebruik van gedistribueerde energiebronnen heeft LichtBlick het IT-platform 'SchwarmDirigent®' ontwikkeld. LichtBlick werkt samen met het Wereld Natuur Fonds (WWF) in Duitsland om de energietransitie te promoten. Het bedrijf telt 500 gedreven medewerkers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hamburg, Duitsland. In 2015 bedroeg de omzet van het bedrijf 670 miljoen euro.

Contacteer ons
Toby Ellson Eneco
Toby Ellson Eneco
Over Eneco

Eneco België is een duurzame energie-onderneming die zich richt op de productie en de levering van gas en elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Eneco is een toonaangevende speler in de levering en productie van hernieuwbare energie en een van de grootste spelers in de windsector met meer dan 1.000 MW hernieuwbare productiecapaciteit in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Eneco is reeds sinds 2011 actief op de Belgische consumentenmarkt en heeft de ambitie om 100% duurzame energie te leveren die opgewekt is op Belgische bodem via 96 windturbines en nu al 260.000 zonnepanelen. Het bedrijf bouwt ook Norther, het grootste windpark voor de Belgische kust. In totaal levert Eneco België al groene stroom en gas aan meer dan 1,1 miljoen residentiële aansluitingen en 55.000 zakelijke aansluitingen. Eneco biedt grote en betrouwbare investeringsopportuniteiten voor burgers en voor de lokale gemeenschap dankzij diverse investeringsprogramma’s dat het heeft lopen. Dit gaat van crowdfunding, obligaties en directe participatie via coöperatieven. Eneco zet in op een Nieuwe – volledig duurzame – Wereld en gaat daarbij verder dan het opwekken en verdelen van duurzame stroom. Het bedrijf zet ook in op energie-efficiëntie via isolatieprojecten, zonnepanelen, energie-opslag, elektrische laadpalen en andere innovatieve producten en diensten. Eneco België werkt met meer dan 340 medewerkers en is gevestigd in Mechelen, Gent en Waver.

Meer info op www.eneco.be

Eneco
Battelsesteenweg 455i
2800 Mechelen